| |
محقق ایرانی انستیتو تحقیقات پزشکی «استورز» و همکارانش به یافتههای جدیدی در خصوص ترکیبات داخل سلولها دست یافتهاند که با بررسی این ساختارها و درک عملکرد آنها میتوان به روشهای ریشهای موثر در پیشگیری و درمان سرطانها دست یافت. علی شیلاتی فر و همکارانش در این تحقیقات موفق به شناسایی کمپوزیسیون ترکیب کروماتین سنترومریک شدهاند که ساختار پروتئینی مهمی در داخل سلول به شمار میرود.
آنها با مطالعه روی سلولهای مخمر ساختار نوکلئوزوم حاوی Cse4 را شناسایی کردهاند که نقشی کلیدی و ضروری در فرایند میتوز سلولی دارد.
این پروتئین Cse4 برای انجام عملکرد کینتوکور، ساختار پروتئینی در کروموزوم، مورد نیاز است.
وجود کینتوکور برای تفکیک دقیق و با کیفیت کروموزوم ضرورت دارد، چرا که هر گونه اشتباهی در این فرایند سبب تولید سلولهایی میشود که حاوی تعدادی کروموزوم معیوب و غیر طبیعی هستند.
در انسانها این نوع اشتباه ها منجر به بروز انواعی از سرطانها میشود و بنابراین نقش جدی در شکل گیری تومور و تقسیمهای سرطانی سلولی ایفا میکند.
مدت زیادی محققان تصور میکردند که نوکلئوزومهای سنترومریک به طور ساختاری شبیه به سایر نوکلئوزومها یعنی دارای اوکتامرهایی با دو کپی از چهار پروتئین متفاوت در درون مولکول DNA هستند.
اخیرا در تحقیقی با حضور دکتر شیلاتی فرد دو مدل جدید از این ساختار تهیه شده که جزئیات ترکیبات درون نوکلئوزومی را نشان میدهد.
این محققان تاکید کردند: با شناسایی و تهیه مدل جدید از این ساختارها و درک عملکرد آنها میتوان به روشهای معتبر و مفیدتر در پیشگیری و درمان سرطانها دست پیدا کرد.
به گفته شیلاتی فرد این تحقیق سوالی حیاتی را در زمینه ساختار کروماتین سنترومریک پاسخ داده است.
این محقق 38 ساله ایرانی که استاد بیوشیمی و زیستشناسی ملکولی دانشکده پزشکی دانشگاه سنت لوییس و مدیر مرکز تحقیقات سرطان این دانشگاه است، سالها تحقیقات خود را به طور جدی به بررسی سرطان خون حاد میلوئید کودکان (AML) معطوف کرده با این امید که به ایجاد روشی برای درمان این بیماری کمک کند.
|
|