| |
پژوهشگر بیوشیمی بالینی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس طی تحقیقی ارتباط بین اختلال احتمالی عملکرد میتوکندری و بروز بیماری انسداد مزمن ریوی را بررسی کرد.
بیماری انسداد مزمن ریوی از التهاب و تخریب بخش هایی از بافت ریه به وجود می آید و معمولا افراد را در سنین بالای 50 سال مبتلا میکند.
دکتر سعید هخامنشی در ادامه با اشاره به علائم بالینی این بیماری گفت: سرفه مزمن، خلط، تنگی نفس، کبودی چهره، خس خس کردن ریه به هنگام تنفس، ضعف و تحلیل عضلات از علائم بالینی این بیماری هستند. عمده ترین مشکلات این بیماران یکی ضعف و ناتوانی در انجام کارهای فیزیکی به دلیل بروز تنگی نفس و کمبود انرژی و دیگری عدم رفع تنگی نفس پس از دریافت مستقیم اکسیژن می باشد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به این دو مشکل عمده و ذکر این نکته که میتوکندری مهمترین اندامک دخیل در تولید انرژی و مسئول مصرف بخش عمده اکسیژن جذب شده به بدن می باشد، این ایده که آیا ارتباطی بین اختلال احتمالی عملکرد میتوکندری و بروز بیماری COPD وجود دارد، شکل گرفت.
دکتر هخامنشی که این پژوهش را در قالب رساله دکتری تخصصی خود در رشته بیوشیمی بالینی انجام و ارائه داد، افزود: برای پاسخ به این سوال آنزیم سیتوکروم اکسیداز به عنوان آخرین و مهمترین جزء زنجیره تنفسی میتوکندری که مستقیما وظیفه مصرف اکسیژن را به عهده دارد، در سه سطح ترجمه، بیان و ساختار ژنتیکی در دو گروه بیمار و نرمال مورد ارزیابی قرار گرفت.
وی در تشریح طرح تحقیقاتی خود گفت: در همین راستا 46 بیمار COPD با میانگین سنی 60 سال و 50 فرد نرمال با میانگین سنی 56 سال انتخاب شده و از نمونه خون آنها برای انجام این تحقیق استفاده شد. از گلبولهای سفید خون DNA و RNA جداسازی شد. نتایج ارزیابی فعالیت آنزیم COX در عصاره سلولی، حاکی از افزایش آن به میزان حدودا چهار برابر در گروه بیمار نسبت به گروه کنترل بود.
پژوهشگر دانشگاه تربیت مدرس در پایان تاکید کرد: اختلال احتمالی عملکرد میتوکندری احتمالا می تواند با بروز بیماری COPD در ارتباط باشد ، هر چند تائید چنین احتمالی نیازمند تحقیقات بیشتر با نمونه های فراوان تر و نیز استفاده از تکنیک سادهتری همچون PCR-RFLP برای غربالگری یک جمعیت بزرگتر می باشد.
گفتنی است، این تحقیق با راهنمایی دکتر علیرضا مصباح نمین، عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس انجام شده است.
|
|