| |
اسپری کردن مستقیم ژن های ویروسی بر روی سطح پوست، میزان اندکی از دی.ان.ا را می تواند به یک واکسن موثر تبدیل کند. اگر این روش جدید مورد تایید قرار بگیرد، روشی جدید و سریع (باحذف مراحل فعلی تولید واکسن های تزریقی یعنی استفاده از تخم مرغ) در مقابله با همه گیری آنفلوانزا خواهد بود. در روش کلاسیک تولید واکسن بین 6 ماه تا یکسال زمان لازم است تا یک واکسن تولید شود که این امری زمانبر و طولانی بوده و در زمان همه گیری موجب گسترش بیماری می شود.
درست است که ما تمامی علائم یک آنفلوانزا را می شناسیم ولی اگر گونه ای از آنفلوانزا شیوع پیدا کند که بسیار بیماریزاتر، کشنده تر و خطرناکتر از گونه های قبلی باشد، آنوقت چه باید کرد؟
به گفته دکتر جان بیدل، محققی از بخش بیماریهای عفونی و تومورشناسی شرکت پاودرمد در لندن، روش کلاسیک تولید واکسن دارای معایب زیادی است. بزگرترین عیب آن مدت زمان طولانی مورد نیاز برای فراوری دارو می باشد، که در صورت بروز یک همه گیری جان انسانهای زیادی به خطر خواهد افتاد در حالیکه واکسن جدید که از دی.ان.ا ویروس آنفلوآنزا در آن استفاده می شود، روش سریعتری برای مقابله با این بیماریست. این نوع واکسن، با سرعت بسیار بیشتر و در میزان بیشتر ولی در زمان کوتاهتری تولید می شود.
محققین بیماریهای عفونی، برای تهیه واکسن جدید مقدار کمی از ویروس آنفلوانزا را جداکرده، سپس آنها را پوشش دار کرده و روی سطح بدن به سرعت و بدون استفاده از سوزن پخش می کنند. به گفته دکتر بیدل، با این روش، دی.ان.ا وارد سلولهای پوست شده و یک پاسخ ایمنی طبیعی ایجاد می کند. این روش برای افراد سالخورده که واکنش سریع برای حفظ جان بیمار حیاتی است، بسیار مفید است. با روش جدید تولید واکسن می توان به جرات گفت که از آنجاییکه زمان تولید نسبت به روش کلاسیک به کمتر از نصف رسیده است، در زمان ایجاد همه گیری، جان افراد بیشتری را می توان نجات داد.
این واکسن و نحوه استفاده آن هنوز توسط اداره غذا و داروی آمریکا مورد تایید قرار نگرفته است ولی در سال جاری میلادی آزمایشهای بالینی انسانی آن برای آنفلوانزای مرغی انجام خواهد شد.
واکسنهای دی.ان.ا در حقیقت نوعی ژن درمانی است که در آن تنها چند ژن از ویروس آنفلوانزا جدا شده و با وسیله خاصی روی پوست اسپری می شود. برخلاف روش کلاسیک تولید واکسن، تولید این نوع واکسن کمتر از 3 ماه به طول می انجامد.
منبع: Science Daily
|
|