محققان موسسه تکنولوژی ماساچوست با الهام از فتوسنتز گیاهان، ویروسهای اصلاح ژنتیکی شده ای را ایجاد کردند که قادرند مولکولهای آب را برای تولید انرژی هیدرولیز کنند.
الهام از فتوسنتز کلروفیلی موضوع مورد علاقه دانشمندان در تولید انرژی های تجدیدپذیر بوده است. درحقیقت فتوسنتز از دیدگاه علم فرایند بسیار پیچیده ای بوده و بنابراین دستیابی به روش بازسازی آن در لابراتوار بسیار دشوار است.
به گفته محققان، گیاهان سبز با استفاده از رنگدانه های حاضر در کلروفیل می توانند انرژی نور خورشید را جمع آوری کرده و از آن برای انتقال الکترونها از یک مولکول به یک مولکول دیگر استفاده کنند.
به عبارت دیگر، گیاهان قادرند در حضور نور، آب را به اجزای سازنده اش (اکسیژن و هیدروژن) تجزیه کنند و این اجزا را با دی اکسید کربن ترکیب کرده و در پایان قند گلوکز تولید کنند که این قند برای زندگی گیاه نقش حیاتی دارد.
اکنون دانشمندان "ام. آی. تی" از ویروس هایی M13 استفاده کردند که به طور طبیعی برخی از باکتریها را آلوده می کنند و برای انسان بی ضرر هستند. این محققان این ویروسها را با کمک دستکاری ژنتیکی به صورت ساختارهای زنجیره ای سازماندهی کرده و آنها را به یک کاتالیزور (اکسید ایریدیم) و یک رنگدانه طبیعی (پورفیرین روی) پیوند زدند. رنگدانه به عنوان یک آنتن برای شکار نور و انتقال آن به ویروس عمل می کند. ویروس به کمک کاتالیزو این نور را جمع آوری می کند.
براساس گزارش نیچر نانوتکنولوژی، در مرحله آخر این محققان موفق شدند با کمک این سیستم آب را به هیدروژن و اکسیژن تجزیه کنند. هیدروژن حاصل از این فرایند هیدرولیز می تواند به عنوان یک منبع انرژی پاک در تولید پیلهای سوختی ویژه خودروهای برقی مورد استفاده قرار گیرد.