| |
برنامه "گفت و گوی علمی" رادیو گفتگو با موضوع تکنیک کریسپر با حضور دکتر کسری اصفهانی متخصص ژنتیک مولکولی و عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری روانه آنتن شد. در این مصاحبه زنده رادیویی، درباره این تکنیک و کاربردهای آن مطالب مفصلی توسط مهمانان برنامه ارائه شد. دکتر کسری اصفهانی در آغاز با بیان اینکه تکنیک کریسپر یک اتفاق جدید نیست، گفت: در قرن گذشته یک کشف مهم صورت گرفت که در آن یک سیستم باکتریایی در مقابل ویروس ها مقاومت کرد. در اوایل قرن ۲۱ نیز مشخص شد این مکانیزم طبیعی دفاع باکتری ها در برابر ویروس ها می تواند کاربردهایی در پزشکی و دیگر علوم داشته باشد.
وی اشاره کرد: تکنیک کریسپر به عنوان یک روش ویرایش ژنوم مطرح است که با استفاده از این روش جای خاصی از ژنوم را بر اساس خواسته خودمان تغییر می دهیم. این موضوع آنقدر اهمیت دارد که به گفته بسیاری از دانشمندان، تکنیک کریسپر می تواند تمام ابعاد زندگی در این سیاره را تغییر دهد زیرا دانشمندان می توانند یک ژن خاص را به ژنوم اضافه یا کم کنند و این یک امکان بزرگ برای تغییر شکل زندگی در این سیاره است.
وی با بیان اینکه تکنیک کریسپر پیچیدگی های خاص خود را دارد، در عین حال اضافه کرد: البته تکنیک کریسپر به تازگی با راه حل هایی که دانشمندان ارائه دادند، آسان شده است و همین امر انقلابی در زمینه تحقیق در مورد بسیاری از بیماری ها محسوب می شود به نحوی که دوره جدیدی از دارو و درمان ایجاد شود یعنی می توان بیماری های عفونی، ژنتیکی و سرطان را به شیوه هایی درمان کنیم که تا ده سال پیش غیر ممکن بود.
متخصص ژنتیک مولوکولی ادامه داد: کریسپر در بیان ساده، یک قیچی مولکولی است و یکی از سیستم های دفاعی باکتری ها در برابر عوامل مهاجم از قبیل ویروس ها است که باعث تخریب ژنوم ویروس ها و نابودی شان می شود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در پاسخ به این سوال که چگونه می توان از تکنیک کریسپر برای انسان استفاده کرد، اظهار داشت: درون سلول های بدن انسان ژنوم قرار دارد و متشکل از میلیاردها قطعه کد ژنتیکی است که دفترچه راهنما محسوب می شوند. هر اشتباه در این کدها می تواند منجر به بیماری شود که دانشمندان می توانند با استفاده از تکنیک کریسپر ژنوم را قطع کنند و سپس کد ژنتیکی معیوب را حذف یا ویرایش کنند.
وی افزود: تکنیک کریسپر در حال پیشرفت است و در آینده می تواند مرزهای علوم پزشکی، درمان و سایر علوم را جابجا کند.
منبع: سایت رادیو گفت و گو
|
|