| |
کارگاه "ویرایش ژنوم گیاهان و مسایل ایمنی زیستی مرتبط"، با حضور بیش از 250 شرکت کننده عصر و شامگاه پنج شنبه 18 شهریور 1400 توسط انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
در این کارگاه 4 سخنرانی با عناوین "مروری بر ویرایش ژنوم و کاربردهای آن در زیست شناسی گیاهی و کشاورزی" توسط آقای دکتر کسری اصفهانی، عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری و عضو هیات مدیره انجمن ژنتیک ایران، "چشم انداز و بازار جهانی کریسپر" توسط آقای صادق شجاعی عضو هیات مدیره انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران و دانشور جوان برگزیده بیوتکنولوژی کشور، "فناوری کریسپر و نقش آن در ظهور ژنتیک پویا"، توسط دکتر حمیدرضا سلیمانپور لیچائی، عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری و "گیاهان ویرایش شده ژنومی: رویکردهای مربوط به قانون گذاری و روشهای تشخیصی"، توسط دکتر فرهاد قوامی، مدیر علمی شرکت Eurofins BioDiagnodtics ارائه شد.
در این کارگاه همچنین متخصصان این حوزه در یک میزگرد علمی به بحث و بررسی درباره الزامات نظارتی پژوهش ها و دستاوردهای حاصل از ویرایش ژنومی گیاهی پرداختند. در این جلسه، اولین مباحثات درباره ملاحظات مرتبط با معرفی گیاهان ویراسته در کشور انجام شد. بر اساس نتایج این میزگرد، پیشنهاد شد که دانشمندان این حوزه با شفاف سازی فعالیتها و ارائه توضیحات لازم به جامعه و افکار عمومی، اطمینان و احترام به دستاوردهای علمی ویرایش ژنومی را ایجاد کنند تا کشور از منافع این فناوری بهره مند شود. همچنین در این میزگرد پیشنهاد شد که روش های تشخیصی باید به گونه ای تعریف شود که در اکثر آزمایشگاه های کشور با حداقل امکانات امکان پذیر باشد و با ارائه دستورالعمل های پیچیده و غیر قابل اجرا عملا راه را بر نظارت و بهره مندی ایمن از این تکنولوژی نباید بست. در این کارگاه ضمن آشنایی شرکت کنندگان با روند تدوین دستورالعمل های نظارتی ویرایش ژنومی گیاهان در کشور آمریکا که مدتها است محصولات تجاری حاصل از ویرایش ژنومی به بازار معرفی شده است، پیشنهاد شد که این کار در ایران هم قبل از ورود محصولات به مرحله معرفی به بازار و دخالت افراد غیر متخصص در این حوزه انجام شود تا از این تکنولوژی به طور ایمن بهره برداری شود.
گفتنی است این کارگاه با حمایت پروژه توانمند سازی ایمنی زیستی UNEP-GEF؛ بخش وزارت علوم تحقیقات و فناوری توسط انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. در این مجموعه کارگاه ها تاکنون سه کارگاه دیگر با عناوین "اصول و روش های ارزیابی احتمال مخاطرات محصولات تغییر یافته ژنتیکی"، "رهیافت های تشخیص و ردیابی محصولات تراریخته" و "بررسی استراتژی های تولید و مسایل ایمنی زیستی واکسن های بیوتکنولوژی نوین: بررسی موردی واکسن های کووید-١٩" با حضور متخصصان این حوزه ها و با حضور صدها شرکت کننده با مدیریت اجرایی دکتر کسری اصفهانی در مرداد و شهریور 1400 برگزار شده است و کارگاه "سلول درمانی و ژن درمانی و موارد ایمنی زیستی مربوط به آنها" در پاییز امسال برگزار خواهد شد.
|
|